Δυστυχώς πολλές φορές ο διαβήτης δεν έχει κανένα σύμπτωμα από τους οφθαλμούς ακόμη και σε προχωρημένες βλάβες, γεγονός που τον καθιστά μια νόσο «ύπουλη» για την υγεία των οφθαλμών και γι αυτό θα πρέπει να γίνεται προληπτική οφθαλμολογική παρακολούθηση σε όλους τους διαβητικούς ασθενείς (βλ. παρακάτω). Στη συνέχεια αναφέρονται κάποιες εκδηλώσεις από την όραση που μπορεί να προκαλέσει η νόσος.
α. Αλλαγή στους βαθμούς των γυαλιών (Εικ. 1)

Εικόνα 1
Ένα αρχόμενο σύμπτωμα του ΣΔ είναι οι μεταβολές στους «βαθμούς» των γυαλιών που οφείλονται σε διαταραχές του φακού του οφθαλμού (κρυσταλοειδής φακός). Το γεγονός αυτό πολλές φορές διαλάθει της προσοχής με αποτέλεσμα οι ασθενείς αυτοί να αλλάζουν αρκετές φορές γυαλιά σε διάστημα μερικών μηνών χωρίς ποτέ να είναι ευχαριστημένοι. Το φαινόμενο αυτό συνήθως υποχωρεί με τη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.

Εικόνα 2
β. Καταρράκτης (Εικ. 2)
Πρόκειται για θόλωση του φακού του οφθαλμού (κρυσταλοειδής φακός). Έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από τον συνηθισμένο γεροντικό καταρράκτη, ενώ η θεραπεία είναι ίδια δηλαδή η χειρουργική αφαίρεση με φακοθρυψία ή Femto Laser. Τα άτομα με ΣΔ έχουν την τάση συχνότερα και σε μικρότερη ηλικία να παρουσιάζουν καταρράκτη.

Εικόνα 3
γ. Φλεγμονές βλεφάρων (Εικ. 3)
Επίμονες φλεγμονές των βλεφάρων ή επίμονα και μεγάλα χαλάζια έχουν συσχετιστεί με το ΣΔ

Εικόνα 4
δ. Στραβισμός – παραλύσεις οφθαλμικών μυών (Εικ. 4)
Πρόκειται για σύμπτωμα που συνήθως ξεκινά αιφνίδια με διπλωπία (ο ασθενής βλέπει τα αντικείμενα διπλά) και οφείλεται σε παράλυση κάποιου από τους μικρούς μύες που κινούν τον οφθαλμό. Συνήθως το σύμπτωμα αυτό εμφανίζεται σε ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας και αν δεν υποχωρήσει αυτόματα σε διάστημα ενός εξαμήνου, γίνεται χειρουργική θεραπεία.

Εικόνα 5
ε. Γλαύκωμα (Εικ. 5)
Το γλαύκωμα που οφείλεται στο ΣΔ εμφανίζεται σε προχωρημένα στάδια της νόσου και υποδηλώνει σοβαρή μορφή της νόσου. Είναι διαφορετικής μορφής από το Χρόνιο Γλαύκωμα, και δύσκολα αντιμετωπίσιμο ακόμη και με χειρουργική επέμβαση (ένθεση βαλβίδας).

Εικόνα 6
στ. Αποφράξεις φλεβών του αμφιβληστροειδούς(Εικ. 6)
Αμφιβληστροειδής είναι το φωτοευαίσθητο τμήμα του οφθαλμού που βρίσκεται στο πίσω μέρος αυτού , δηλαδή ένα είδος ανθρώπινου «φίλμ». Ο αμφιβληστροειδής έχει πολλά αγγεία λόγω των μεγάλων ενεργειακών του αναγκών. Ο ΣΔ μπορεί να προκαλέσει απόφραξη σε κάποια από τις φλέβες του αμφιβληστροειδή και τα συμπτώματα (μείωση στην όραση) ποικίλουν ανάλογα την έκταση και το σημείο της απόφραξης της φλέβας (περισσότερο ή λιγότερο κεντρικά)

Εικόνα 7
ζ. Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια (Εικ. 7)
Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι η κατ’εξοχήν νοσολογική οντότητα που συνδέεται με τις βλάβες που προκαλεί ο ΣΔ στον οφθαλμό και ουσιαστικά πρόκειται για τα αποτελέσματα των βλαβών στα αγγεία του αμφιληστροειδούς (αρτηρίες και φλέβες).
Όπως προαναφέρθηκε ο ΣΔ γενικότερα προκαλεί βλάβες στο σώμα μας λόγω του γεγονότος ότι επηρεάζει τα αγγεία. Κατά συνέπεια και τα πολυπληθή αγγεία του αμφιβληστροειδούς του οφθαλμού επηρεάζονται και οι βλάβες που προκαλούνται περιγράφονται με τον όρο διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.
Ο ΣΔ επηρεάζει τα αγγεία του οφθαλμού με δύο τρόπους:
Ι. Απώλεια της στεγανότητας
Τα αγγεία είναι σωλήνες που μεταφέρουν το αίμα από την καρδιά σε όλο το σώμα μας (αρτηρίες) και στη συνέχεια από όλα τα όργανα στους πνεύμονες και στην καρδιά (φλέβες) η οποία εξασφαλίζει αυτή την κυκλική κυκλοφορία. Οι σωλήνες αυτοί είναι στεγανοί μέχρι να μεταφέρουν το αίμα στο μικροσκοπικό επίπεδο των κυττάρων. Στο ΣΔ και συγκεκριμένα στον αμφιβληστορειδή του οφθαλμού αυτή η στεγανότητα των αγγείων χάνεται με αποτέλεσμα να έχουμε συγκέντρωση ουσιών και οίδημα αμφιβληστροειδούς. Αυτό το οίδημα είναι περισσότερο σοβαρό όσο πλησιάζει το κεντρικό σημείο της όρασης (Ωχρά Κηλίδα) και από ένα όριο απόστασης από την ωχρά και μεγέθους το χαρακτηρίζουμε «κλινικά σημαντικό οίδημα ωχράς» και τότε χρειάζεται να γίνει θεραπεία.
ΙΙ. Ισχαιμία
Ισχαιμία σημαίνει ότι ένα όργανο δεν τροφοδοτείται με την ποσότητα αίματος που χρειάζεται. Στην περίπτωση του αμφιβληστροειδούς, ενός οργάνου που χρειάζεται πολύ ενέργεια, δηλαδή πολύ αίμα, η ισχαιμία είναι το ερέθισμα για να απαντήσει ο αμφιβληστροειδής με τη δημιουργία καινούργιων περισσότερων αγγείων ώστε να αναπληρώσει τις ανάγκες του (νοεαγγεία). Τα καινούργια αυτά αγγεία (νεοαγγεία), ενώ στην αρχή αποτελούν έναν αμυντικό μηχανισμό για τον οφθαλμό, στη συνέχεια είναι αυτά που προκαλούν σοβαρές επιπλοκές και μόνιμες βλάβες (αιμορραγία, αποκόλληση, γλαύκωμα). Είναι δε τόσο σημαντικό το ότι ένας οφθαλμός έχει φτάσει στο σημείο να δημιουργήσει νεοαγγεία ώστε την διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια την έχουμε χωρίσει σε δύο τύπους την παραγωγική αμφιβληστροειδοπάθεια (δημιουργία νεοαγγείων) και τη μη παραγωγική αμφιβληστροειδοπάθεια (χωρίς νεοαγγεία). Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι περίπου οι μισοί ασθενείς που έχουν νεοαγγείωση φτάνουν σε τύφλωση μέσα σε πέντε χρόνια, ανεξάρτητα των θεραπευτικών παρεμβάσεων. Τα συμπτώματα του σακχαρώδη διαβήτη από τους οφθαλμούς παρουσιάζουν μεγαλη διαφοροποίηση και δεν ανταποκρίνονται στην σοβαρότητα της νόσου. Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια ΔΕΝ συνοδεύεται πάντα από διαταραχές στην όραση ακόμη και σε σοβαρές μορφές.