Αμβλυωπία

1. Τι είναι το τεμπέλικο μάτι ή αλλιώς η αμβλυωπία;

Κατά την ανάπτυξη στα παιδιά όπως ωριμάζουν και βελτιώνονται οι διάφορες ανθρώπινες ικανότητες (π.χ. η βάδιση), έτσι ωριμάζει και η λειτουργία της όρασης. Όπως δηλαδή τα παιδιά μαθαίνουν να περπατάνε ή να μιλάνε έτσι μαθαίνουν και να βλέπουν. Δηλαδή η όραση είναι μια πολύπλοκη νευροεγκεφαλική διαδικασία η οποία συνδέει τις εικόνες με την ερμηνεία τους στον εγκέφαλό μας.

Αυτή η διαδικασία ωρίμανσης γίνεται κατά την παιδική ηλικία και ολοκληρώνεται στην ηλικία των 7-8 ετών. Αν υπάρχει κάποιος παράγοντας που εμποδίζει την καθαρή όραση στο ένα μάτι (συνηθέστερα υπερμετρωπία ή στραβισμός), ο εγκέφαλος τότε αυτόματα προτιμά να λαμβάνει την πιο καθαρή εικόνα από το άλλο μάτι, καταδικάζοντας το μάτι με τη θολή εικόνα να μην ωριμάσει, να μην «μάθει» να βλέπει.

Τότε λέμε ότι έχουμε αμβλυωπία ή «τεμπέλικο μάτι», δηλαδή ένα μάτι χωρίς κάποια φανερή παθολογική κατάσταση, που βλέπει μειωμένα και η όρασή του δεν βελτιώνεται με γυαλιά ή φακούς επαφής.

2. Πού οφείλεται η αμβλυωπία;

Η αμβλυωπία οφείλεται σε οποιαδήποτε πάθηση επηρεάζει το ένα μόνο μάτι κατά την παιδική ηλικία. Συνηθέστερες παθήσεις είναι η υπερμετρωπία και ο στραβισμός.

3. Υπάρχει θεραπεία για την αμβλυωπία;

Αν γίνει αντιληπτή η αμβλυωπία κατά την παιδική ηλικία, μέχρι την ηλικία των 7 ετών είναι δυνατό να έχουμε θεραπεία. Η διάγνωση γίνεται κατά την προληπτική εξέταση στον οφθαλμίατρο γιατί το παιδί δεν αντιλαμβάνεται το «τεμπέλικο μάτι». Η θεραπεία συνίσταται σε τεχνικές που έχουν στόχο την κινητοποίηση του αμβλυωπικού ματιού όπως το «κλείσιμο» του άλλου φυσιολογικού οφθαλμού.

Αν το «τεμπέλικο μάτι» δε γίνει αντιληπτό κατά την παιδική ηλικία και το παιδί ξεπεράσει τα 7-8 έτη, οι παραπάνω θεραπείες δεν αποδίδουν και ως σήμερα δεν είχαμε κάποια θεραπεία για την αμβλυωπία ή το «τεμπέλικο μάτι». Τα παιδιά αυτά ήταν καταδικασμένα να έχουν μειωμένη όραση από τον ένα οφθαλμό με συνέπειες στην καθημερινότητά τους και την καριέρα τους (π.χ. αποκλεισμός από στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές). Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί μια θεραπεία για το «τεμπέλικο μάτι», η οποία μπορεί να βελτιώσει την όραση και σε ενήλικες με αυτή την κατάσταση, η θεραπεία αυτή ονομάζεται neurovision.

4. Τι είναι το neurovision;

Πρόκειται για μια καινούρια επαναστατική μέθοδο για τη θεραπεία του «τεμπέλικου ματιού» ή αλλιώς της αμβλυωπίας.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο ο τεχνικός της εταιρείας εγκαθιστά στον υπολογιστή του ασθενή δίνοντας του τη δυνατότητα να κάνει δικτυακά έναν αριθμό οπτικών ασκήσεων που θα κινητοποιήσουν το τεμπέλικο μάτι του. Ο ασθενής προσαρμόζει τις ασκήσεις ανάλογα με το πρόγραμμά του. Το σύνολο των ασκήσεων είναι 40. Μία άσκηση γίνεται κάθε ημέρα, ενώ το διάστημα που παρεμβάλλεται ανάμεσα σε κάθε άσκηση δεν πρέπει να είναι μικρότερο των 24 ωρών.

Κάθε άσκηση διαρκεί περίπου 30 λεπτά. Ο ασθενής εξετάζεται περιοδικά από τον εξειδικευμένο για αυτή τη μέθοδο οφθαλμίατρο, ο οποίος παροδικά αλλάζει τις παραμέτρους του προγράμματος ανάλογα με την πρόοδο του ασθενή.

5. Είναι ασφαλής η θεραπεία neurovision;

Η θεραπεία neurovision είναι απόλυτα ασφαλής αφού πρόκειται μόνο για «άσκηση» του εγκεφάλου με οπτικές εικόνες. Δεν περιλαμβάνει φάρμακα ή χειρουργικές παρεμβάσεις.

6. Θα έχω αποτελέσματα; Θα είναι μόνιμα;

Το neurovision είναι μια θεραπεία που έχει έγκριση από τον επίσημο Αμερικάνικο οργανισμό φαρμάκων και ιατρικών τεχνικών FDA. Πρόκειται για μία θεραπεία που έχει εφαρμοστεί σε χιλιάδες πλέον ασθενείς με πολύ καλά αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα της θεραπείας εξαρτώνται από το βαθμό της αμβλυωπίας και κυρίως την ηλικία του ασθενή. Ο μέσος όρος της βελτίωσης της οπτικής οξύτητας είναι περίπου 2,5 γραμμές στον εξεταστικό πίνακα. Τα αποτελέσματα της μεθόδου παραμένουν σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας, εφόσον πρόκειται για μια μαθησιακή διαδικασία όπως το ποδήλατο ή η βάδιση.